Γιατί δεν φούσκωσε το κέικ; - jotis.gr

Γιατί δεν φούσκωσε το κέικ;

Γιατί δεν φούσκωσε το κέικ;
  • Η θερμοκρασία του φούρνου – ελέγξτε εάν η θερμοκρασία του φούρνου είναι αυτή στην οποία έχετε ρυθμίσει το φούρνο σας. 
  • Άνοιγμα της πόρτας του φούρνου – Μήπως ανοίγατε την πόρτα του φούρνου κατά το ψήσιμο; Η μετακίνηση ή το κούνημα της φόρμας του κέικ μέσα στον φούρνο πριν ψηθεί αρκετά το κέικ ή το άνοιγμα της πόρτας του φούρνου μπορεί να εμποδίσει το φούσκωμα του κέικ. Ανοίξτε την πόρτα μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο και μετά το πέρας του μισού ή και τριών τετάρτων του χρόνου ψησίματος.
  • Μην ανακατεύεται αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • Υπερβολικό ανακάτεμα του μίγματος - Δεσμεύεται πολύς αέρας μέσα στο μίγμα. Καθώς ενσωματώνετε το αλεύρι μέσα στο μίγμα εγκλωβίζεται αρκετός αέρας. Αν χτυπήσετε δυνατά το μίγμα διώχνετε τον αέρα με αποτέλεσμα το κέικ να μη φουσκώσει αρκετά. Ανάλογα με τη συνταγή αν ανακατέψετε απλά τα αυγά και δεν τα χτυπήσετε δυνατά το κέικ μπορεί να πέσει.
  • Λάθος μέτρηση των συστατικών – πολλά ή λίγα υγρά συστατικά ή λιγότερο από το απαιτούμενο αλεύρι.
  • Χρήση πολύ μικρής ή πολύ μεγάλης φόρμας ψησίματος.