Μουσακάς

Μουσακάς

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μελιτζάνες
1/2 κιλό κιμά
1 κούπα βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα χυμό ντομάτας
μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο
300γρ. τυρί φέτα τριμμένη
2 φακέλους Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
4 κούπες γάλα
λίγη γραβιέρα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το μισό βούτυρο και σωτάρετε το κρεμμύδι, προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε μέχρι να ασπρίσει και να κάνει σβώλους. Στη συνέχεια προσθέτετε το χυμό ντομάτας, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχαρικά. Αφήνετε τον κιμά με τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά. Ετοιμάζετε τη Μπεσαμέλ Γιώτης σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Παίρνετε μια κούπα Μπεσαμέλ και την ανακατεύετε με τον κιμά. Στο διάστημα αυτό πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες. Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και με ένα πινέλο βουτυρώνετε της μελιτζάνες και από τις δύο πλευρές.

Τις βάζετε ένα ταψί σε μία σειρά και τις ψήνετε σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Σε ένα πυρέξ βάζετε μια στρώση μελιτζάνες, τις σκεπάζετε με τον μισό κιμά και πασπαλίζετε με τη μισή φέτα.

Έπειτα συνεχίζετε ξανασκεπάζοντας με μελιτζάνες και ξανά με τον κιμά και την φέτα. Τέλος σκεπάζετε όλες τις στρώσεις με τις μελιτζάνες. Βάζετε από πάνω την υπόλοιπη Μπεσαμέλ την πασπαλίζετε με την γραβιέρα και ψήνετε στους 180 ο C σε φούρνο με αέρα ή αντιστάσεις για 3/4 της ώρας ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.