Συμβουλές/Tips

  • Για να αλευρώνετε εύκολα τα μικρά ψάρια ή τα καλαμαράκια

    Βάζετε σε μια σακούλα τροφίμων, το αλεύρι και μισή κουταλιά του γλυκού σόδα. Ρίχνετε τα ψάρια ή τα καλαμαράκια σε δόσεις και ανακινείτε έντονα. Τα ψάρια και τα καλαμάρια αλευρώνονται ομοιόμορφα και δεν "πετάνε" στο τηγάνι.

  • Για να γίνεται πιο αφράτος ο κιμάς

    Μπορείτε όταν τον ζυμώνετε να προσθέσετε λίγο παραπάνω νερό.

  • Για να διατηρηθεί το χρώμα στα παντζάρια και στα κολοκυθάκια

    Στην κατσαρόλα που βράζουν, προσθέτετε λίγο ξύδι. Επίσης, όλα τα λαχανικά, για να διατηρήσουν το χρώμα τους, τα βράζουμε με ανοιχτό καπάκι

  • Για να διατηρηθούν περισσότερο τα εσπεριδοειδή στο ψυγείο

    Αφαιρέστε τα κοτσάνια και τα φύλλα τους, γιατί επιβαρύνουν τον καρπό στην προσπάθειά τους να κρατηθούν "ζωντανά"

  • Για να διατηρηθούν τα μικρά ψάρια πιο πολύ

    Τα μικρά ψάρια, συνήθως, πρέπει να καταναλώνονται άμεσα. Αν όμως θέλετε να τα κρατήσετε και για αργότερα, πρέπει να τα καθαρίσετε και να τους αφαιρέσετε το κεφάλι και να τα βάλετε σε ένα μπολ με νερό στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να τα μαγειρέψετε, αποψύχετε ολόκληρο το μπολ.

  • Για να διορθώσετε το αλμυρό φαγητό

    Ρίχνετε στην κατσαρόλα 2-3 φέτες ωμής πατάτας και την αφαιρείτε λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος

  • Για να έχετε πάντα φρέσκο χυμό λεμονιού

    Αν έχετε περίσσευμα λεμονιών ή την εποχή που τα λεμόνια είναι φθηνά και σε αφθονία στην αγορά, στίψτε τα και γεμίστε παγοθήκες μιας χρήσης. Κάθε φορά που θα χρειάζεστε χυμό λεμονιού, χρησιμοποιήστε τα "λεμονοπαγάκια" σας.

  • Για να μη μαυρίσουν οι κομμένες πατάτες

    Βάλτε τις σε αλατισμένο νερό

  • Για να μη σπάνε τα αβγά κατά το βράσιμο

    Πρέπει να μείνουν στη θερμοκρασία δωματίου για μισή ώρα πριν τα βράσετε. Στη συνέχεια τα βάζετε σε νερό ιδίας, περίπου, θερμοκρασίας και μετά ανοίγετε τη φωτιά

  • Για να μην φουσκώνουν τα μακαρόνια στην κατσαρόλα όταν τα βράζουμε

    Προσθέστε στο νερό που βράζουν, λίγο λάδι ή βούτυρο

  • Για να ξεφλουδιστεί εύκολα η ντομάτα

    Βουτήξτε τη σε βραστό νερό και στη συνέχεια σε κρύο. Αν δεν προλαβαίνετε τρίψτε τη φλούδα με μαχαίρι και μετά ξεφλουδίστε.

  • Για να πάρετε όλο το χυμό ενός λεμονιού

    Βάλτε το πριν το στίψετε σε ζεστό νερό.

  • Για να φουσκώνει ομοιόμορφα το σουφλέ

    Πριν το βάλετε στο φούρνο βυθίστε ένα βρεγμένο μαχαίρι στο μίγμα και σχηματίστε ένα κύκλο.

  • Μπερδέψατε τα ωμά με τα βρασμένα αβγά;

    Γυρίστε τα σα σβούρα πάνω σε μια λεία επιφάνεια. Αν γυρίζουν αργά και ακανόνιστα, τα αβγά είναι ωμά. Αν γυρίζουν γρήγορα και σταθερά, τότε είναι βρασμένα.

  • Όταν ζεσταίνετε βούτυρο σε τηγάνι

    Προσέξτε η θερμοκρασία να είναι χαμηλή γιατί πιτσιλάει και μαυρίζει γρήγορα.

  • Όταν φτιάχνετε κροκέτες

    Για να έχουν ωραιότερο σχήμα, μπορείτε πριν πάρετε το χυλό, πρώτα να βουτάτε σε κρύο νερό το κουτάλι.

  • Πώς να αποφύγετε δυσάρεστες μυρωδιές στην κουζίνα σας

    Όταν βράζετε λάχανο κουνουπίδι ή μπρόκολα για να αποφύγετε τις δυσάρεστες μυρωδιές βάλτε μέσα στην κατσαρόλα που βράζουν τα λαχανικά το χυμό μισού λεμονιού και τη λεμονόκουπά του.

  • Πώς να ξεχωρίζετε τα φρέσκα από τα μπαγιάτικα αβγά

    Βυθίστε το σε νερό. Αν βυθιστεί, το αβγό είναι φρέσκο. Αν μείνει στην επιφάνεια, τότε είναι μπαγιάτικο

  • Για να μην κόψει η κρέμα γάλακτος

    Για να μην κόψει η κρέμα γάλακτος που θέλετε να προσθέσετε σε κάποιο φαγητό που περιέχει σάλτσα ντομάτας, υπάρχουν 2δύο τρόποι:

    Ρίξτε σταδιακά τη σάλτσα στην κρέμα γάλακτος και όχι την κρέμα γάλακτος στην σάλτσα.
    Προσθέστε στην κρύα κρέμα γάλακτος λίγο αλεύρι, χτυπήστε καλά το μίγμα και κατόπιν ρίξτε το στο φαγητό και ανακατέψτε το καλά.

  • Πότε το γάλα είναι ακατάλληλο

    Αν αντιληφθείτε ότι το γάλα δεν ρέει εύκολα ή διαπιστώσετε κάποια κομμάτια, αυτό είναι ένδειξη ότι είναι χαλασμένο. Αν αντιληφθείτε την οποιαδήποτε διαφορά στην γεύση καλύτερα να το πετάξετε. Όταν η χάρτινη συσκευασία είναι διογκωμένη ή φουσκωμένη, πιθανόν το γάλα να μην έχει διατηρηθεί σωστά.

  • Για να μην ζαχαρώνει το μέλι

    Μην το βάζετε στο ψυγείο γιατί ζαχαρώνει πιο γρήγορα. Φυλάξτε το σε γυάλινο δοχείο, σε χώρο σκοτεινό και με θερμοκρασία δωματίου. Αν ζαχαρώσει, βυθίστε το γυάλινο δοχείο σε ζεστό νερό μέχρι να λιώσουν οι κρύσταλλοι. Προσέξτε όμως, το νερό να μην είναι καυτό γιατί χάνονται τα φυσικά αρωματικά συστατικά και τα ένζυμά του και μειώνεται η θρεπτική του αξία.

  • Πώς να διατηρήσετε το λάδι σας

    Μεταφέρετε το από τον τενεκέ ή την πλαστική συσκευασία σε γυάλινο μπουκάλι. Αν θέλετε να το διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, βάλτε το στο ψυγείο. Μην ανησυχήσετε όταν το δείτε να θολώνει, γιατί μόλις το βγάλετε από το ψυγείο και το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου θα ξαναπάρει το χρώμα του. Τα ραφιναρισμένα σπορέλαια έχουν υποστεί μια ειδική επεξεργασία που λέγεται «απομαργαρίνωση» και σπάνια θολώνουν σε αντίθεση με το γνήσιο ελαιόλαδο.

  • Για τραγανές τάρτες

    Για να παραμείνει η ζύμη της τάρτας τραγανή, αλείψτε την επιφάνεια της με μία παχιά στρώση από ασπράδι αυγού και μετά ψήστε την. Το ασπράδι θα δημιουργήσει ένα προστατευτικό στρώμα και θα εμποδίσει τα υγρά των φρούτων να μουκιάσουν την ζύμη.

  • Πως θα διατηρηθούν τα μυρωδικά

    Αν θέλετε να διατηρήσετε φρέσκα τα μυρωδικά σας (μαϊντανό, άνηθο κτλ) για πολλές μέρες, μπορείτε να τα βάλετε σε ένα βάζο με δροσερό νερό. Φροντίστε να αλλάζετε καθημερινά το νερό και να κόβετε λίγο τις άκρες από τα κοτσάνια τους.

  • Για περισσότερο χυμό

    Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια δεν είναι πάντα όσο ζουμερά θα έπρεπε. Για να βγάλετε περισσότερο χυμό πιέστε τα πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Βυθίστε τα για δύο λεπτά σε καυτό νερό ή αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων, βάλτε τα 30 δευτερόλεπτα σε υψηλή θερμοκρασία.

  • Πώς να διατηρήσετε τα μήλα

    Τα μήλα διατηρούνται περισσότερο, αν δεν ακουμπούν μεταξύ τους και κυρίως αν δεν είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Είναι προτιμότερο να τα φυλάτε στο ψυγείο παρά σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Για λαχανικά χωρίς έντομα

    Μερικές φορές το κουνουπίδι και το μπρόκολο κρύβουν έντομα που δεν φαίνονται ειδικά όταν τα βράζετε ολόκληρα. Για αυτό πριν τα βράσετε, βάλτε τα για ισή ώρα σε νερό με μερικές κουταλιές ξίδι, αλάτι ή χυμό λεμονιού ώστε αν υπάρχει έντομο να βγει έξω. Μετά ξεπλύνετε καλά και βράστε τα κανονικά.