Έρευνα & Ανάπτυξη

Το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. είναι ένα δυναμικό τμήμα της εταιρείας και ένα από τα πιο εξελιγμένα της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων. Το τμήμα απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες (Χημικού, Γεωπόνους και Τεχνολόγους Τροφίμων) και υποστηρίζεται από την πλέον σύγχρονη υλικοτεχνική και εργαστηριακή υποδομή. Αποτέλεσμα της πολυετούς προσπάθειας είναι η βράβευση, κατοχύρωση και συνεχής εξέλιξη των προϊόντων της εταιρείας.

Από το 2000 έως σήμερα έχουν εγκριθεί 11 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

• Σοκολάτα ξυλάκι Caotonic
• Μπουγάτσα
• Τούρτες με τραγανή βάση
• Κορν Φλάουρ στιγμής
• Υποκατάστατο κρέμας γάλακτος

Το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης έχει εξασφαλίσει άμεσες συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού βελτιώνοντας συνεχώς τις γνώσεις του και το ανθρώπινο δυναμικό του. Παράλληλα, οι συνεργασίες αυτές πραγματώνονται υπό τη μορφή συμμετοχών σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Από το 1990 η Εταιρία έχει συμμετάσχει σε 24 επιδοτούμενα εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα.

Κάποιοι ενδεικτικοί τίτλοι έργων αναφέρονται παρακάτω:

• Σχεδιασμός και έλεγχος αξιοπιστίας προϊόντος με μακρά διάρκεια ζωής
• Ανάπτυξη ταχείας μεθόδου για τον ταυτόχρονο προσδιορισμό υδατοδιαλυτών βιταμινών σε εμπλουτισμένα τρόφιμα με σκοπό τη χρήση της στον έλεγχο ποιότητας
• Ανάπτυξη και αξιολόγηση μεθόδου προσδιορισμού αφλατοξινών σε ξηρούς καρπούς με στόχο την εφαρμογή της στον έλεγχο ποιότητας
• Σχεδιασμός γραμμής παραγωγής βρεφικών τροφών υψηλής απόδοσης και βέλτιστης ποιότητας
• Καινοτομική διεργασία συσσωμάτωσης για την παραγωγή ευδιάλυτου κοκκώδους προϊόντος κακάο
• Ανάπτυξη προϊόντος τύπου πιροσκί μακράς διάρκειας ζωής με χρήση τροποποιημένων ατμοσφαιρών
• Σχεδιασμός και ανάπτυξη προϊόντος τύπου «sponge cake» παντεσπάνι μακράς διάρκειας ζωής για χρήση σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής
• Ανάπτυξη αρτοσκευασμάτων παραδοσιακού χαρακτήρα τύπου ‘κριτσίνι’, με παραδοσιακές πρώτες ύλες υψηλής διαθρεπτικής αξίας
• Σχεδιασμός και ανάπτυξη προϊόντος τύπου “υγιεινής” σοκολάτας με χρήση ζωντανών μικροοργανισμών Βifidobacterium
• Μελέτη της ποιότητας των Ελληνικών Παραδοσιακών Τροφίμων και εκβιομηχάνιση της Παραγωγής τους