Το καλοκαίρι με τα παιδιά γίνεται παιχνιδάκι

Το καλοκαίρι με τα παιδιά γίνεται παιχνιδάκι

«Έξυπνα» καλοκαιρινά παιχνίδια!

  • Κοχυλοκυνηγοί!

Τι πιο ωραίο και ξέγνοιαστο από τη συλλογή των πιο ωραίων κοχυλιών στην παραλία; Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ψάξουν, να μαζέψουν, να πλύνουν τα κοχυλάκια τους, να τα ομαδοποιήσουν και να σκεφτούν χίλιες και μία χρησιμότητες! Πούλια σε φανταστικά παιχνίδια; Κοχυλοοικογένειες με περίεργα ονόματα; Βραχιολάκια; Αναμνηστικά για τους φίλους τον Σεπτέμβρη;

  • Γίνετε πυργοδεσπότες της παραλίας!

Όλοι έχουμε φτιάξει πυργάκια στην άμμο!Μήπως, όμως, φέτος να δούμε το θέμα πιο... εσωτερικά;  Αυτή τη φορά, ας ασχοληθούμε με το εσωτερικό του πύργου! Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να σκεφτούν και να διαμορφώσουν το δικό τους «παραθαλάσσιο σπιτάκι», με αμμουδένια έπιπλα και εξοπλισμό! Φαντασία χρειάζεται!

  • Ποιος θα κόψει το νήμα ή ποιος θα κόψει... το κύμα;

Είναι κάτι σαν παντομίμα, σαν κινέζικο πορτρέτο. Ο διαιτητής του παιχνιδιού περιγράφει κάθε φορά ένα αντικείμενο, ξεκινώντας από ελάχιστες πληροφορίες. Όσο ο χρόνος περνάει, δίνει περισσότερα στοιχεία, για παράδειγμα “είναι φυτό”… ”είναι κόκκινο”… “βγαίνει την άνοιξη”. Όποιος απαντά πρώτος,  κάνει ένα βήμα προς τη θάλασσα! Νικητής είναι αυτός που θα φτάσει πρώτος στο νερό.

  • Ξέρω την παραλία με «κλειστά μάτια»!

Προτρέπουμε τα παιδιά να παρατηρήσουν το περιβάλλον στην παραλία γύρω τους για 1 λεπτό. Έπειτα κλείνουν τα μάτια τους και προσπαθούν να θυμηθούν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν. Ευχάριστο και γρήγορο παιχνίδι που αυξάνει την παρατηρητικότητα και εξασκεί παράλληλα και τη μνήμη τους.

Ας αυτοσχεδιάσουμε, λοιπόν, φέτος, στην παραλία, με έξυπνα καλοκαιρινά παιχνίδια! Χωρίς, όμως, το άγχος της νίκης! Κι αν τα κάνουμε «θάλασσα» δεν πειράζει! Η θάλασσα είναι πάντα τέλεια!

Αυτό το καλοκαίρι θα είναι... και το πρώτο!!!

 

Καιρός... να κόψουμε την πάνα!

Το καλοκαίρι που τα ρουχάκια του παιδιού γίνονται πιο ελαφριά και ο δικός μας χρόνος περισσότερος, ίσως είναι η καλύτερη στιγμή για να εκπαιδεύσουμε τα μικρά μας να απαλλαγούν από την πάνα. Το κόψιμο της πάνας και η χρήση της τουαλέτας είναι προφανώς η πρώτη μεγάλη ένδειξη αυτονομίας του μικρού μας. Μετά τα 2 χρόνια τα παιδάκια αρχίζουν να ελέγχουν το σώμα τους και να ζητούν από τη μαμά να τους πάει στην τουαλέτα.

Πώς θα καταλάβουμε ότι το παιδάκι μας είναι έτοιμο να κόψει την πάνα;

  1. Ζητά να φορέσει βρακάκι.
  2. Θέλει να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο ή την τουαλέτα.
  3. Δυσανασχετεί με τη λερωμένη πάνα.
  4. Παραμένει στεγνή η πάνα του, μετά από τον βραδινό ύπνο.

Συνήθως τα παιδιά τα καταφέρνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μπορεί, όμως, το μικρό μας να μην το καταφέρει μέχρι και τα 4-5 χρόνια.

Πρέπει μάλιστα να δείξουμε προσοχή και επιείκεια στο παιδάκι, αν αυτό αντιδρά. Είναι προτιμότερο να αναβάλουμε την προσπάθεια για 1-2 μήνες ακόμη.

Πρέπει, επίσης, να γνωρίζουμε ότι κρίνεται χρήσιμη η αναβολή σε περιόδους μεγάλων αλλαγών στην οικογένεια (π.χ. μετακόμιση, νέο μέλος στην οικογένεια κτλ.)

 

Ρόδα είναι και γυρίζει!

Αν δεν μάθει ποδήλατο το καλοκαιράκι που ανοίγει ο καιρός, ε τότε, πότε; Τα παιδιά λατρεύουν το ποδήλατο, γιατί τους χαρίζει την αίσθηση της ελευθερίας, του ελέγχου και της... ατελείωτης βόλτας! Για να γίνει όμως η βόλτα και η εκμάθηση απολαυστική και ασφαλής, χρειάζεται πρώτα να ενημερωθούμε για το ποιο ποδήλατο είναι κατάλληλο για την ηλικία και το ύψος του παιδιού μας.

Στα παιδικά ποδήλατα, το σωστό μέγεθος ορίζεται από το μέγεθος της ρόδας του ποδηλάτου.

  • Ηλικία 3-5 ετών: Μέγεθος ρόδας 25,4-30,5 εκ.
  • Ηλικία 4-7 ετών: Μέγεθος ρόδας 40,5 εκ.
  • Ηλικία 6-13 ετών: Μέγεθος ρόδας 61 εκ.

Σε παιδάκια κάτω των 6 ετών θα επιλέξουμε ένα ποδηλατάκι με βοηθητικές ρόδες, μιας και δυσκολεύονται να ισορροπήσουν μόνα τους. Όταν το παιδί εξοικειωθεί και νιώσει σίγουρο για τον εαυτό του, μπορείτε μετά να τις αφαιρέσετε, πρώτα τη μία και μετά τη δεύτερη.

Μην ξεχάσετε φυσικά να αγοράσετε κράνος, επιγονατίδες και φώτα (μπροστά και πίσω), που είναι απαραίτητα για να διακρίνεται πιο εύκολα το ποδήλατο, όταν βραδιάζει.

 

Το πρώτο «μπλουμ»!

Όλοι ανυπομονούμε για το πρώτο μας μπάνιο κάθε χρονιά! Πόσο μάλλον φέτος που είναι και το πρώτο μπανάκι του μωρού σας!

Η πρώτη του βουτιά είναι κάτι που μας ενθουσιάζει, αλλά και μας αγχώνει. Θα κλάψει; Θα φοβηθεί; Θα του αρέσει το νερό; Μήπως κρυώσει ή μήπως δεν του αρέσει καθόλου και δεν θέλει να ξαναμπεί; Το μυστικό είναι να χαλαρώσετε, για να χαλαρώσει και το μωράκι σας. Αν είστε ήρεμοι και δείχνετε να το απολαμβάνετε εσείς οι ίδιοι, θα το αισθανθεί και το μωρό σας σαν κάτι φυσικό!

Βοηθήστε το να εξοικειωθεί σιγά-σιγά.

Πάρτε το αγκαλιά και μπείτε απαλά στο νερό, ώστε να βραχούν τα ποδαράκια του. Μη βιαστείτε να το βρέξετε παντού, γιατί το μωράκι χρειάζεται να συνηθίσει τη θερμοκρασία του νερού, σταδιακά. Αρχίστε τη γνωριμία με το νερό παίζοντας! Πιτσιλίστε με το χέρι σας το νερό και ενθαρρύνετε το μωρό να κάνει το ίδιο. Αν δείτε ότι το μωράκι σας είναι ευχαριστημένο, μπορείτε να το βρέξετε με απαλές κινήσεις στο σώμα και στη συνέχεια στο κεφαλάκι του. Αν όμως το δείτε και είναι δυσαρεστημένο και κλαίει γοερά, μην το πιέσετε. Βγάλτε το έξω και δοκιμάστε μια άλλη φορά.

Ρυθμίσεις cookies