Τον Σεπτέμβριο, μαζί με τα σχολεία ξεκινά και η αναζήτηση των κατάλληλων εξωσχολικών δραστηριοτήτων.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα κάνουν τη διαδικασία επιλογής λίγο πιο εύκολη για τους γονείς και πολύ πιο ευχάριστη για τα παιδιά!
Για ποιο λόγο είναι χρήσιμες οι εξωσχολικές δραστηριότητες;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, λέγοντας ότι οι δραστηριότητες λειτουργούν μόνο θετικά σε ένα παιδί, προσφέροντάς του νέα ενδιαφέροντα, τα οποία γίνονται εφόδια για το μέλλον, αλλά και ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, μέσα από την οποία συνήθως γεννιούνται δυνατές φιλίες. Το παιδί μαθαίνει, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, να γίνεται μέρος της ομάδας και αποκτά αυτοεκτίμηση, καλλιεργώντας τις κλίσεις του.
Και πώς θα βρω τις κλίσεις του παιδιού μου;
Τις περισσότερες φορές, τα σημάδια είναι ορατά. Όταν περνάτε χρόνο μαζί του, είναι εύκολο να καταλάβετε, για παράδειγμα, αν προτιμά να ζωγραφίζει ή αν είναι πιο δραστήριο και θέλει να παίζει με μία μπάλα. Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να δοκιμάσει διαφορετικές δραστηριότητες, προκειμένου να ανακαλύψει τι του αρέσει περισσότερο.
Σε αυτό το στάδιο, είναι πολύ σημαντικό να του δώσετε τη δυνατότητα να επιλέξει μόνο του. Πρώτον, γιατί το παιδί θα μπει στη διαδικασία να πάρει μία απόφαση που θα πρέπει να τηρήσει και δεύτερον, γιατί θα υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να κουραστεί από τη δραστηριότητα και να την εγκαταλείψει στο μέλλον.
Μία δραστηριότητα για κάθε παιδί
Οι επιλογές είναι πολλές στην περίπτωση του αθλητισμού και των τεχνών. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι αθλήματα όπως η κολύμβηση, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Έχετε σκεφτεί, όμως, πόσο ενδιαφέρον μπορεί να έχει ο στίβος; Το μπαλέτο και η ενόργανη γυμναστική κερδίζουν στις προτιμήσεις των κοριτσιών, σας προτείνουμε, όμως, να δοκιμάσετε τον σύγχρονο χορό ή τα μαθήματα αυτοάμυνας, όπως το judo. Στο πεδίο των τεχνών, ξεχωρίζουν στις προτιμήσεις τα εικαστικά και τα θεατρικά εργαστήρια, μπορείτε όμως να βρείτε και πιο πρωτότυπες δραστηριότητες, όπως η κεραμική και η φωτογραφία.
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα παιδιά στρέφονται σε ασχολίες που, μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν πολύ δημοφιλείς, όπως το σκάκι, η ιστιοπλοΐα και η ρομποτική. Το σκάκι βοηθάει το παιδί να αυτοσυγκεντρωθεί, να εξασκήσει τη μνήμη του και να λάβει αποφάσεις βασισμένες στη λογική. Από την άλλη, η ιστιοπλοΐα είναι μία ενδιαφέρουσα επιλογή, καθώς ζούμε σε μία χώρα που βρέχεται από θάλασσα. Το παιδί θα έρθει πιο κοντά στη φύση και θα αποκτήσει υπομονή και κριτική σκέψη.
Η ρομποτική είναι μία διαδραστική μέθοδος εκμάθησης της τεχνολογίας, των μαθηματικών, της φυσικής και του προγραμματισμού, που θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν γνώσεις, αλλά και κριτική σκέψη.
Η ηλικία του παιδιού παίζει ρόλο στην επιλογή της δραστηριότητας;
Από 3-5 χρονών, τα παιδιά μπορούν να έχουν μία ήπια ενασχόληση, όπως η γυμναστική, ο χορός, η μαγειρική, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια ή το θεατρικό παιχνίδι. Πιο ενεργά στον αθλητισμό και τη μουσική, μπορούν να μπουν από την ηλικία των 5 και πάνω.
Υπάρχουν λάθη που πρέπει να αποφύγω σαν γονιός;
Καλό είναι να έχετε πάντα στο μυαλό σας, ότι οι εξωσχολικές δραστηριότητες πρέπει να είναι πηγή χαράς και όχι παράγοντας άγχους για το παιδί. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είναι λίγες, να κρατούν το ενδιαφέρον του ζωντανό και να συμβάλλουν στην πνευματική και σωματική του υγεία.
Η καλή χημεία επιβάλλεται
Στις εξωσχολικές δραστηριότητες, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εκπαιδευτή που θα έχει καλή σχέση τόσο με το παιδί, όσο και με τους ίδιους. Ειδικά στις αθλητικές δραστηριότητες, ο προπονητής θα πρέπει να πρεσβεύει τις ίδιες αρχές με τους γονείς, ώστε να είναι σύμμαχοι για το καλό του παιδιού.
Και με τα οικονομικά τι γίνεται;
Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, μία λύση είναι οι Δήμοι που προσφέρουν, συνήθως, πιο οικονομικά προγράμματα εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Πριν καταλήξετε, κάντε μία έρευνα αγοράς στα δίδακτρα και ενημερωθείτε για πακέτα προσφορών.