Τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας

Τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας

Μία εβδομάδα διαφορετική, ντυμένη με παραδοσιακά χρώματα, που αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα για μικρούς και μεγάλους.  Τα σχολεία κλείνουν και τα παιδιά έχουν πλέον άπλετο χρόνο να ξεκουραστούν και να επωφεληθούν, εκπαιδευτικά και δημιουργικά, από τα ήθη και τα έθιμα που συνοδεύουν αυτές τις ημέρες. Έτσι, ελάτε πιο κοντά τους, μετατρέποντας τις πασχαλινές προετοιμασίες σε παιχνίδι!

Μεγάλη Δευτέρα
Η Μεγάλη Δευτέρα σηματοδοτεί την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας με το ξεκίνημα της νηστείας, ώστε οι οικογένειες που το επιθυμούν να κοινωνήσουν το Μεγάλο Σάββατο. Αν οι γονείς θέλουν να βάλουν τα παιδιά στο κλίμα της νηστείας, μπορούν για κάποιες ημέρες να απέχουν από το κρέας. Εκτός της νηστείας, μεγάλοι και μικροί μπορούν να δώσουν στο σπίτι τους ανάσα παραδοσιακού χωριού, ασβεστώνοντας τις αυλές τους και βάφοντας τις γλάστρες τους κόκκινες.

Μεγάλη Τρίτη
Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην καθαριότητα του σπιτιού και στην προετοιμασία για να υποδεχθεί τους καλεσμένους της η νοικοκυρά. Είναι ευκαιρία οι γονείς να μετατρέψουν την καθαριότητα σε παιχνίδι, για να αγαπήσουν τα παιδιά τις δουλειές του σπιτιού, ώστε γίνουν μια ευχάριστη συνήθεια για εκείνα.

Μεγάλη Τετάρτη
Η Μεγάλη Τετάρτη έχει μυρωδιά από πασχαλινά κουλουράκια! Οι γονείς μπορούν να κάνουν το μαγείρεμα δημιουργικό και ευχάριστο, μετατρέποντας την κουζίνα τους στο πιο γλυκό εργαστήρι ζαχαροπλαστικής. Την πασχαλινή εικόνα συνθέτουν μαγειρικά σκεύη απλωμένα σε κάθε τετραγωνικό της επιφάνειας της κουζίνας και χαρούμενα αλευρωμένα μουτράκια που γελάνε δυνατά. Η απόλυτη επιβράβευση για τους μικρούς ζαχαροπλάστες είναι να απολαύσουν τις δικές τους γλυκές δημιουργίες μαζί με τους γονείς και τους φίλους τους.

Μεγάλη Πέμπτη
Τη Μεγάλη Πέμπτη η βουτιά στον κόσμο της γλύκας συνεχίζεται με το ζύμωμα του τσουρεκιού. Όμως, υπάρχει και μία ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη για τα παιδιά, γιατί έφτασε η ημέρα του βαψίματος των κόκκινων αυγών. Τώρα, είναι η τέλεια ευκαιρία για τα παιδιά να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη και την καλλιτεχνική τους φύση να ξεδιπλωθεί! Μια δημιουργική απασχόληση που θα τους διδάξει το ομαδικό πνεύμα και θα γεμίσει χρώματα ολόκληρο το σπίτι. Οι μικροί Πικάσο θα αναδείξουν το ταλέντο τους και, δεν πειράζει, ας μουτζουρωθούν και λιγάκι!

Μεγάλη Παρασκευή
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι από τη φύση της μία μελαγχολική ημέρα. Οι γονείς μπορούν, ενδεχομένως, να μιλήσουν στα μικρά τους για τη σημασία αυτής της ημέρας. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να προσκυνήσουν και να πάρουν λουλούδια από τον επιτάφιο, καθώς παλαιότερα τα θεωρούσαν θαυματουργά. Σε πολλές περιοχές της χώρας φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο στη συνέχεια καίνε στη φωτιά μετά την περιφορά του Επιταφίου.

Μεγάλο Σάββατο
Το Μεγάλο Σάββατο οι κουζίνες παίρνουν «φωτιά» από το πρωί με οικογενειακές προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι. Εάν τη λαμπάδα των παιδιών δεν υπάρχει δυνατότητα να τη φέρει η νονά, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να δημιουργήσουν τη δική τους λαμπάδα, χρησιμοποιώντας κορδέλες, μαρκαδόρους και άλλες πρώτες ύλες. Έτσι, το βράδυ της Ανάστασης θα κρατούν με υπερηφάνεια τη δική τους χειροτεχνία! Μετά την Ανάσταση, σειρά έχει το πιο γνωστό και αγαπημένο έθιμο των παιδιών: το τσούγκρισμα των αυγών αλλά και η λαχταριστή μαγειρίτσα που θα απολαύσετε μαζί τους!

Κυριακή του Πάσχα 
Η ημέρα που περίμεναν μικροί και μεγάλοι έφτασε! Ο οβελίας ψήνεται από νωρίς στη σούβλα , οι αυλές και τα μπαλκόνια των σπιτιών μοσχομυρίζουν και τα τραπέζια είναι έτοιμα, στρωμένα και στολισμένα για το γιορτινό γεύμα. Το μόνο που έμεινε είναι να χαλαρώσετε και να αφήσετε τα μικρά σας να παίξουν ξέγνοιαστα, για να ευχαριστηθούν αυτήν τη χαρμόσυνη ημέρα με όλη τους την καρδιά!

Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη!