Το στρατηγικό πλεονέκτημα που διαθέτει η εταιρία ΓΙΩΤΗΣ σε θέματα έρευνας είναι το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας (Hellenic Research & Innovation Center, HRIC, http://hric.gr/), το οποίο είναι η εξέλιξη των χημικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων της, σε έναν ανεξάρτητο φορέα και το οποίο παραδόθηκε στις αρχές του 2017. Το HRIC ιδρύθηκε με σκοπό να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της Βιομηχανίας και της Επιχειρηματικότητας. Βασικές του αξίες είναι η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας. Προάγει την συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας και επιστημονικών φορέων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων. Επιπλέον ειδικεύεται στην διατροφή του ανθρώπου, στην τεχνολογία και ασφάλεια τροφίμων, στον έλεγχο ποιότητας και στην έρευνα, ανάπτυξη και προώθηση προϊόντων τροφίμων.
Το HRIC στεγάζει εργαστήρια Μοριακών και Μικροβιολογικών αναλύσεων και Ενόργανης Ανάλυσης, εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα μηχανήματα και εγκαταστάσεις τα οποία ειδικεύονται στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και της προστασίας των καταναλωτών.
Επιπλέον μέρος του HRIC είναι και το Ινστιτούτο Διατροφής και Υγείας, το οποίο καινοτομεί στην Επιστήμη της Διατροφής, με στόχο την ανάπτυξη τροφίμων που προάγουν την υγεία του καταναλωτή, ικανοποιούν τις ανάγκες της βιομηχανίας και προωθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής βασισμένο στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.Υποστηρίζεται από κατηρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, οι οποίοι είναι κάτοχοι είτε διδακτορικού τίτλου είτε μεταπτυχιακού τίτλου με πλήθος δημοσιεύσεων σε περιοδικά, βιβλία και επιστημονικά συνέδρια με έμφαση, κυρίως, στην τεχνολογία και ασφάλεια τροφίμων.
Η συνεργασία της Διεύθυνσης Έρευνας με το HRIC είναι σημαντική, τόσο για την υποστήριξη των αναλύσεων που απαιτούνται για θέματα έρευνας, όσο και σε προχωρημένες μορφές έρευνας που έχει την δυνατότητα να εκτελέσει το εργαστήριο.