jotis.gr

Έρευνα & Ανάπτυξη

Η Έρευνα στην εταιρία ΓΙΩΤΗΣ συντονίζεται από τη Διεύθυνση Έρευνας. Συνολικά, η διεύθυνση αποτελείται από επιστημονικό προσωπικό 13 ατόμων (χημικοί, χημικοί μηχανικοί, επιστήμονες τροφίμων και τεχνολόγοι τροφίμων) δύο εκ των οποίων διαθέτουν διδακτορικό τίτλο.

Η διεύθυνση αποτελείται από 3 τμήματα:

1. Το τμήμα έρευνας στο οποίο εντάσσονται οι τομείς ανάπτυξης προϊόντων για την ελληνική λιανική αγορά, προϊόντων για εξαγωγές και προϊόντων HORECA.  

2. Το τμήμα καινοτομίας υλικών.

3. Το τμήμα καινοτομίας διεργασιών παραγωγής.

Στόχος της διεύθυνσης αποτελεί η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές και την χρήση πρώτων υλών υψηλής διατροφικής αξίας, ώστε να καλύπτονται οι αυξανόμενες ανάγκες του σύγχρονου νοικοκυριού. Παράλληλα, η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων έχει οδηγήσει την εταιρεία σε συνεχή αύξηση των εξαγωγικών της δραστηριοτήτων, ενώ παραμένει ένας από τους βασικούς παραγωγούς προϊόντων διατροφής για επαγγελματική χρήση, αναπτύσσοντας προϊόντα τα οποία καλύπτουν πλήρως τις αυστηρές ποιοτικές απαιτήσεις που έχει θέσει η ίδια η εταιρία, συμπιέζοντας, ταυτόχρονα, με έξυπνους τρόπους, το κόστος.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, το τμήμα ανάπτυξης έχει στην διάθεσή του εργαστήριο 600 τ.μ., με την πλέον σύγχρονη εργαστηριακή υποδομή, ενώ το προσωπικό των τμημάτων καινοτομίας υλικών και καινοτομίας διεργασιών παραγωγής, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με προμηθευτές πρώτων υλών και κατασκευαστών γραμμών παραγωγής, τόσο εντός Ελλάδος, όσο και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, δοκιμάζοντας και ελέγχοντας συνεχώς νέες συνταγές και προϊόντα και επιθεωρώντας εγκαταστάσεις και γραμμές παραγωγής σε όλον τον κόσμο.

Αποτέλεσμα της πολυετούς προσπάθειας είναι η κατοχύρωση, η διαρκής εξέλιξη και βράβευση των προϊόντων της εταιρείας, διαχρονικά.

Από το 1995 μέχρι σήμερα, η εταιρία έχει κατοχυρώσει πάνω από 30 πατέντες με καινοτόμα προϊόντα. Ενδεικτικά αναφέρονται:

i) Όλη σειρά προϊόντων Sweet & Balance, ως προϊόντα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με την υποκατάσταση της ζάχαρης με γλυκαντικές ουσίες (2010-2011).

ii) Υποκατάστατο κρέμας γάλακτος με φυτικά λιπαρά που χρησιμοποιείται στη μαγειρική, όπως η κρέμα γάλακτος (2005).

Σημαντική είναι και η συμμετοχή της εταιρίας σε άμεσες συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, εμπλουτίζοντας συνεχώς τις γνώσεις του ανθρώπινου δυναμικού του. Ενδεικτικά αναφέρονται: TNO, Franhofer, Γενικό Χημείο του Κράτους, ΕΦΕΤ, ΣΕΒΤ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ΕΜΠ, Ιατρική Αθηνών. Οι συνεργασίες αυτές πραγματώνονται και υπό τη μορφή συμμετοχών σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Από το 1990, η εταιρία έχει συμμετάσχει σε 30 επιδοτούμενα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ενδεικτικοί τίτλοι έργων αναφέρονται παρακάτω:

 • Σχεδιασμός και έλεγχος αξιοπιστίας προϊόντος με μακρά διάρκεια ζωής.
 • Ανάπτυξη ταχείας μεθόδου για τον ταυτόχρονο προσδιορισμό υδατοδιαλυτών βιταμινών σε εμπλουτισμένα τρόφιμα, με σκοπό τη χρήση της στον έλεγχο ποιότητας.
 • Ανάπτυξη και αξιολόγηση μεθόδου προσδιορισμού αφλατοξινών σε ξηρούς καρπούς, με στόχο την εφαρμογή της στον έλεγχο ποιότητας.
 • Σχεδιασμός γραμμής παραγωγής βρεφικών τροφών υψηλής απόδοσης και βέλτιστης ποιότητας.
 • Καινοτομική διεργασία συσσωμάτωσης για την παραγωγή ευδιάλυτου κοκκώδους προϊόντος κακάο.
 • Ανάπτυξη προϊόντος τύπου «πιροσκί» μακράς διάρκειας ζωής, με χρήση τροποποιημένης ατμόσφαιρας.
 • Σχεδιασμός και ανάπτυξη προϊόντος τύπου «sponge cake» παντεσπάνι μακράς διάρκειας ζωής, για χρήση σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής.
 • Ανάπτυξη αρτοσκευασμάτων παραδοσιακού χαρακτήρα τύπου «κριτσίνι», με παραδοσιακές πρώτες ύλες υψηλής θρεπτικής αξίας.
 • Σχεδιασμός και ανάπτυξη προϊόντος τύπου «υγιεινής» σοκολάτας, με χρήση ζωντανών μικροοργανισμών Βifidobacterium.
 • Μελέτη της ποιότητας των Ελληνικών Παραδοσιακών Τροφίμων και εκβιομηχάνιση της παραγωγής τους.
 • Σχεδιασμός και ανάπτυξη χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφίμων, βασισμένων σε γλυκαντικές ενώσεις απομονωμένες από το φυτό στέβια.
 • Ανάπτυξη ολοκληρωμένης στρατηγικής, με σκοπό τη μείωση του Αποτυπώματος Άνθρακα στη Βιομηχανία Τροφίμων.
 • Ανάπτυξη νανογαλακτωμάτων για ενσωμάτωση σε νέα προϊόντα τύπου Φυτικής Κρέμας και Γλάσου Επικάλυψης.
 • Αξιοποίηση του φυτού Stevia rebaudiana για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, με εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων.

Το στρατηγικό πλεονέκτημα, όμως, που διαθέτει η εταιρία σε θέματα έρευνας είναι το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας (Hellenic Research & Innovation Center, http://hric.gr/), το οποίο είναι η εξέλιξη των χημικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων της, σε έναν ανεξάρτητο φορέα και το οποίο παραδόθηκε στις αρχές του 2017. Υποστηρίζεται από επιστημονικό προσωπικό 9 ατόμων, εκ των οποίων τέσσερις είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου και δύο με μεταπτυχιακό τίτλο, με περισσότερες από 40 δημοσιεύσεις συνολικά σε περιοδικά και βιβλία, με έμφαση, κυρίως, στην τεχνολογία και ασφάλεια τροφίμων. Το ινστιτούτο στεγάζει εργαστήρια Μικροβιολογικών αναλύσεων και Ενόργανης Ανάλυσης, εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα μηχανήματα και εγκαταστάσεις.

Η συνεργασία της διεύθυνσης έρευνας με το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας είναι σημαντική, τόσο για την υποστήριξη των αναλύσεων που απαιτούνται να γίνονται για τα θέματα έρευνας, όσο και σε προχωρημένες μορφές έρευνας που έχει την δυνατότητα να εκτελέσει το εργαστήριο.