Ο Θηλασμός

Ο Θηλασμός

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το βρέφος. Είναι φτιαγμένο για να επαρκεί για τις καθημερινές του ανάγκες και να εξασφαλίζει την αύξησή του και την ανάπτυξή του. Το μητρικό γάλα δεν ωφελεί το βρέφος μόνο σαν τροφή, αλλά και για έναν άλλο, το ίδιο σημαντικό, λόγο. Εκτός από τις θρεπτικές ουσίες και τα θρεπτικά στοιχεία, περιέχει αντισώματα και άλλες δραστικές ουσίες. Τα αντισώματα προστατεύουν το βρέφος από τις λοιμώξεις, σε μια πάρα πολύ ευαίσθητη περίοδο της ζωής του. Οι άλλες δραστικές ουσίες βοηθάνε τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού του βρέφους.

 

Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, όλο και περισσότερες μητέρες προτιμούν να βάζουν τα παιδιά τους να θηλάζουν το γάλα τους. Υπάρχουν, ωστόσο, σε κάθε νέα μητέρα, κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το θηλασμό. Η νέα μητέρα αναρωτιέται αν έχει αρκετό γάλα. Αμφιβάλλει αν το βρέφος παίρνει αρκετό γάλα και μπορεί να ανησυχεί. Η κάθε μητέρα πρέπει να ξέρει ότι:

 

  1. Mπορεί να μην κατεβαίνει αρκετό τις πρώτες τρεις ημέρες ή ακόμη και την πρώτη εβδομάδα μετά την γέννα. Αυτό είναι ένα εντελώς φυσιολογικό φαινόμενο.
  2. Oι κινήσεις του θηλασμού, που κάνει το βρέφος στις ρόγες των μαστών, είναι το κυριότερο ερέθισμα για να παραχθεί και να απεκκριθεί το γάλα.
  3. H παραγωγή και η απέκκριση του γάλακτος, δεν είναι πάντοτε η ίδια. Δεν είναι η ίδια σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου ή από ημέρα σε ημέρα. Υπάρχουν διακυμάνσεις. Η νέα μητέρα είναι δυνατό να δει το γάλα της να λιγοστεύει για λίγες ημέρες, ανάμεσα στην τρίτη και τέταρτη ημέρα μετά τη γέννα. Όταν το βρέφος συνεχίσει να θηλάζει, το γάλα θα ξαναγυρίσει περισσότερο.

 

Το ίδιο το βρέφος μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα "πόσο να παίρνει άραγε;". Η μητέρα πρέπει να έχει υπομονή να καταλάβει την απάντηση αυτή. Όταν δει πως το μικρό βρέφος κοιμάται ήσυχο για δύο ώρες μετά το θηλασμό ή δεν ψάχνει για να θηλάσει, τότε πρέπει να είναι βέβαιη πως το παιδί της έχει χορτάσει.
Αυτές οι γνώσεις μπορούν να προλάβουν μια πρόωρη και αδικαιολόγητη διακοπή του θηλασμού. Όσο περισσότερο καιρό θηλάσει ένα βρέφος, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ωφέλεια από το μητρικό γάλα. Ακόμη και η δουλειά της μητέρας έξω από το σπίτι δε θεωρείται, σήμερα, αιτία για την αντικατάσταση του μητρικού από ξένο γάλα. Η μητέρα έχει σήμερα τα μέσα να παίρνει το γάλα της από τους μαστούς και να το φυλάει στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό, το βρέφος τρέφεται από τη μητέρα του ακόμη και όταν εκείνη λείπει από το σπίτι.