Το κολατσιό στη διατροφή του παιδιού

Το κολατσιό στη διατροφή του παιδιού

Χαράλαμπος Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Sc.

Τα ενδιάμεσα γεύματα της ημέρας αποτελούν, μαζί με το πρωινό, ίσως τα πιο σημαντικά γεύματα στη διατροφή ενός παιδιού. Στοιχεία δείχνουν ότι οργανώνοντας καλύτερα το κολατσιό του παιδιού στο σχολείο ή στο σπίτι, μπορούμε να αποφύγουμε περιττές θερμίδες και υπερβολική πρόληψη συστατικών όπως κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και νάτριο – αλάτι. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για μια υγιεινή διατροφή για ένα παιδί, αυτό σημαίνει ότι βάζουμε σε τάξη τα «δορυφορικά» γεύματα της ημέρας, μεταξύ των κυρίως γευμάτων (μεσημεριανού και βραδινού).

Όσον αφορά την ποιότητα ενός υγιεινού κολατσιού, αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει βασικά συστατικά όπως οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες, καθώς επίσης και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, που θα δώσουν αρκετή ενέργεια στο παιδί και παράλληλα θα συμβάλουν στην καλή του ανάπτυξη. Προτεινόμενες επιλογές για ένα υγιεινό κολατσιό θα μπορούσαν να είναι:

  • 1 υγιεινό μιλκ σέικ με ημιάπαχο γάλα (μέχρι 2% λιπαρά) και φρέσκα φρούτα χτυπημένα στο μπλέντερ και με 1, 2 κουταλιές του γλυκού μέλι
  • 1 τοστ ή 1 αραβική πίτα με τυρί και βραστή γαλοπούλα και 1 φρούτο
  • 1 φρουτοσαλάτα από φρέσκα φρούτα με μέλι και 1 γιαούρτι (2%)
  • 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης με 1 κομμάτι τυρί
  • 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά και μέλι
  • 1 παστέλι

Επειδή, όμως, τα παιδιά ποτέ δε θα σταματήσουν να ζητούν λιχουδιές και η απαγόρευση σε κάποια τρόφιμα δε φέρνει πάντοτε τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι χρήσιμο να παρέχουμε και κάποιες πιο δελεαστικές επιλογές στο παιδί, φτιαγμένες όμως στο σπίτι, με υλικά που γνωρίζουμε. Φτιάξτε στο σπίτι μπισκότα ή κέικ και δώστε στο παιδί μια – δυο φορές την εβδομάδα. Αν πάλι οι αγαπημένες του γεύσεις είναι 1 κρουασάν ή 2-3 κουλουράκια σοκολάτας, επιτρέψτε μια φορά την εβδομάδα να φάει το αγαπημένο του κολατσιό.


Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια συχνή δικαιολογία των παιδιών για να μην τρώνε πρωινό ή να μην παίρνουν μαζί τους κολατσιό, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρόνου των γονιών, είναι ότι χρειάζεται χρόνος προετοιμασίας, που δεν υπάρχει το πρωί πριν το σχολείο. Εάν, λοιπόν, ο χρόνος που μεσολαβεί από το ξύπνημα του παιδιού μέχρι να πάει στο σχολείο είναι περιορισμένος, αυτό που χρειάζεται είναι καλύτερη οργάνωση. Η προετοιμασία της σχολικής τσάντας και των ρούχων του παιδιού το προηγούμενο βράδυ, γλιτώνει αρκετό από το χρόνο που έχει στη διάθεσή του το παιδί και ο γονιός το πρωί, καθώς αντί να ψάχνει για βιβλία, να τελειώνει κάποια από τη μελέτη που θα έπρεπε να έχει κάνει το προηγούμενο απόγευμα, ή να αποφασίζει για τα ρούχα που θα φορέσει, μπορεί να απολαύσει ένα σωστό πρωινό και να προετοιμαστεί, από το γονιό, ένα υγιεινό κολατσιό χωρίς άγχος.

Ρυθμίσεις cookies