Έντομα και τσιμπήματα στην εξοχή: Τι κάνουμε εάν έχουμε μικρά παιδιά;

Έντομα και τσιμπήματα στην εξοχή: Τι κάνουμε εάν έχουμε μικρά παιδιά;

Το καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα συνδεδεμένο με τις ανέμελες διακοπές των παιδιών στην εξοχή. Όμως, τα μικρά έντομα είναι αρκετά για να μας χαλάσουν την διάθεση, μια ανέμελη ημέρα στην ύπαιθρο…


Πώς να τα αποφύγουμε;

Οι μέλισσες συνήθως δεν είναι επιθετικές, εκτός αν δεχτούν επίθεση ή τραυματιστούν. Από τις πιο συχνές περιπτώσεις τσιμπήματος μέλισσας είναι να πατήσει το παιδάκι σας ξυπόλυτο πάνω σ' αυτήν. Έτσι, καλό είναι να μην είναι ποτέ ξυπόλυτο, κυρίως αν υπάρχει κήπος με λουλούδια, γρασίδι και τριφύλλι, όπου οι μέλισσες βρίσκονται συχνά.
Οι σφήκες και τα έντομα που μοιάζουν μ’ αυτές, προτιμούν να φωλιάζουν σε άλλα μέρη, όπως είναι οι θάμνοι, τα φυλλώματα δέντρων, οι εσοχές τοίχων, τα σημεία κάτω από τις στέγες.
Καλό είναι να γίνεται συχνός έλεγχος σε τέτοια σημεία, πριν παίξουν τα παιδιά εκεί.
Να θυμάστε ότι τα έντομα που τσιμπούν, έλκονται από οσμές φαγητών ή αναψυκτικών. Καλό είναι να αποφεύγετε το πικ-νικ σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε δοχεία απορριμμάτων και να μην αφήνετε για πολλή ώρα το φαγητό ή τα αναψυκτικά ανοικτά και εκτεθειμένα. Επίσης τα έντομα έλκονται και από κολόνιες, αρώματα ή προϊόντα για τα μαλλιά π.χ. λακ.

 

Μετά το τσίμπημα

Αν παρ' όλα αυτά τσιμπήσει το παιδάκι σας ένα έντομο, μην πανικοβληθείτε. Τις περισσότερες φορές είναι κάτι περαστικό.

  • Είναι καλό να ξέρετε τι το τσίμπησε, όμως αν δεν μπορεί να σας πει, τότε προσπαθήστε να δείτε το σημείο του τσιμπήματος και να διακρίνετε αν υπάρχει μέσα στο δέρμα το κεντρί. Αν δείτε μία μαύρη ακρούλα, αυτό είναι το κεντρί.
  • Μην προσπαθήσετε να το τραβήξετε με δύναμη γιατί μπορεί να το σπρώξετε πιο βαθιά.
  • Με αποστειρωμένο τσιμπιδάκι, προσπαθήστε να το βγάλετε απαλά. Αλλιώς, με καθαρά χέρια απομακρύνετε το σπρώχνοντας απαλά.
  • Αν παρ’ όλα αυτά, δεν βγαίνει αφήστε το και απευθυνθείτε σε φαρμακείο ή σε έναν ιατρό. Σε κάθε περίπτωση καθαρίστε την περιοχή του τσιμπήματος με χλιαρό νερό και βάλτε λίγο πάγο, αν έχει πρηστεί.
  • Μπορείτε να κάνετε επάλειψη με αντισταμική αλοιφή ή αμμωνία. Είναι αναμενόμενο να υπάρχει ένα μικρό πρήξιμο, πόνος, λίγη φαγούρα και κοκκίνισμα στην περιοχή.
  • Η κατάσταση μπορεί να είναι πιο σοβαρή, αν το παιδί δεχθεί πολλαπλά τσιμπήματα.

 

Αν το παιδάκι σας είναι αλλεργικό

Τις επόμενες ώρες μετά το τσίμπημα, παρακολουθήστε το παιδί, μήπως νιώσει ζαλάδα, βραχνάδα στη φωνή ή αν το πρήξιμο αυξηθεί έντονα και αρχίσει φαγούρα σε άλλα σημεία του σώματός του. Σε αυτή την περίπτωση απευθυνθείτε αμέσως σε ιατρό, γιατί είναι πιθανό να έχει εμφανίσει αλλεργική αντίδραση στο δηλητήριο. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μερικά λεπτά έως και 24 ώρες από την στιγμή του τσιμπήματος.
Αν έχει εμφανίσει, κι άλλη φορά στο παρελθόν, αλλεργική αντίδραση μετά από τσίμπημα, τότε δεν πρέπει να καθυστερήσετε καθόλου τη μεταφορά προς ένα ιατρείο ή νοσοκομείο.

Σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι το παιδάκι σας είναι αλλεργικό, θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο και να έχετε πάντα μαζί σας ένα μικρό φορητό φαρμακείο με κορτιζονούχο αλοιφή ή ένεση κορτιζόνης, τζελ ή αλοιφή με αμμωνία ή ακόμη και ένεση αδρεναλίνης.

 

Τσιμπήματα από σκορπιούς, σαρανταποδαρούσες, φίδια

Συνήθως τέτοιου είδους τσιμπήματα είναι εξαιρετικά σπάνια και είναι δυνατό να αποφευχθούν, όταν τα παιδιά έχουν σωστή επιτήρηση.
Οι σκορπιοί και οι σαρανταποδαρούσες βρίσκονται κάτω από μεγάλες πέτρες και ανάμεσα σε ψηλά χόρτα.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο πόνος είναι έντονος και το πρήξιμο αρκετό. Ισχύουν τα ίδια και με τα υπόλοιπα τσιμπήματα από έντομα, δηλαδή:

  • καθαρισμός της πληγής,
  • επάλειψη με αλοιφή και
  • μεταφορά σε ιατρείο ή φαρμακείο.

Τσίμπημα από φίδι

Ευτυχώς στην Ελλάδα ο κίνδυνος τσιμπήματος από φίδι δεν είναι τόσο μεγάλος, γιατί τα περισσότερα φίδια δεν ανήκουν στα δηλητηριώδη είδη των τροπικών περιοχών.
Το πιο επικίνδυνο φίδι που ζει στην Ελλάδα είναι η οχιά. Το δηλητήριό της μπορεί είναι θανατηφόρο, όμως με έγκαιρη μεταφορά στο νοσοκομείο, η κατάσταση αντιμετωπίζεται με επιτυχία.

Αν ένα φίδι δαγκώσει το παιδάκι σας θα πρέπει:

  • Να καθαρίσετε την πληγή με νερό και σαπούνι.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε πάγο για το πρήξιμο, γιατί είναι πιθανό να χειροτερέψει την κατάσταση.
  • Ακινητοποιείστε το άκρο που έχει το δάγκωμα και στηρίξτε το σε θέση χαμηλότερη από την καρδιά.
  • Πηγαίνετε σε νοσοκομείο ή ιατρό το συντομότερο δυνατό. Πολλά δηλητήρια είναι ισχυρά νευροτοξικά και μπορεί να δράσουν σχετικά γρήγορα.
  • Στην περίπτωση που η μεταφορά στο νοσοκομείο καθυστερεί, δέστε έναν επίδεσμο λίγο πιο ψηλά από το σημείο του δαγκώματος, ώστε αυτό να καθυστερήσει την εξάπλωση του δηλητηρίου στον οργανισμό. Προσέξτε να μην είναι πολύ σφιχτά δεμένος, για να μην σταματά την κυκλοφορία του αίματος.

Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση της ψυχραιμίας και η γρήγορη αντιμετώπιση του τραυματισμού είναι απαραίτητη.

Τι να έχετε πάντα μαζί σας πριν πάτε βόλτα στην εξοχή:

Ένα μικρό φορητό φαρμακείο με:

  • Βαμβάκι – Οξυζενέ – Ιώδιο – Μικρό καθαρό τσιμπιδάκι
  • Αλοιφή με αμμωνία, για κάθε είδους τσίμπημα
  • Κορτιζονούχο αλοιφή, για τις περιπτώσεις αλλεργίας
  • Ένεση κορτιζόνης και αδρεναλίνης (μετά από την αναγκαία υπόδειξη του παιδιάτρου)
  • Αντιπυρετικά χάπια

Ακόμη, είναι καλό όσο το παιδάκι είναι αρκετά μικρό, να μην απομακρύνεστε από τα κέντρα όπου μπορεί να υπάρξει άμεση ιατρική βοήθεια.
Έτσι, με λίγη προσοχή και προνοητικότητα, μπορούν οι διακοπές στην εξοχή να παραμείνουν αξέχαστες και ευχάριστες, τόσο για τους μεγάλους, όσο και για τα παιδιά!   


Ελίζα Φερεκύδου
Δρ. Βιολόγος
Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας

Ρυθμίσεις cookies