jotis.gr

Γιατί οι Βιταμίνες και τα Ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα στον οργανισμό του βρέφους;

Γιατί οι Βιταμίνες και τα Ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα στον οργανισμό του βρέφους;

Σίδηρος
Ο σίδηρος στο μητρικό γάλα είναι στο μέγιστο βαθμό βιοδιαθέσιμος σε σχέση με το γάλα αγελάδος. Γι’ αυτό και τα Sanilac είναι εμπλουτισμένα σε ποσότητα και μορφή τέτοια που να εξασφαλίζεται στο βρέφος η υψηλή βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου.

Νάτριο
Τα Sanilac έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε Na ανάλογη με του μητρικού γάλακτος. Η ανταλλαγή νατρίου στους νεφρούς συνδέεται στενά μ' αυτή του ασβεστίου. Αύξηση της πρόσληψης νατρίου έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη αποβολή ασβεστίου με τα ούρα.
 
Ταυρίνη
Η ταυρίνη είναι ένα απαιραίτητο αμινοξύ το οποίο βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά στο μητρικό γάλα. Λόγω αδυναμίας σύνθεσής της από τα βρέφη κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα Sanilac είναι ενισχυμένα σε ταυρίνη καθώς έχει αποδειχτεί ότι προωθεί και διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου. Επιπλέον, η ταυρίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και της οπτικής οξύτητας και διευκολύνει τη διάσπαση και απορρόφηση των λιπών.
 
Φωσφόρος
Συμβάλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και στη φυσιολογική λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών και των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας. 
 
Ασβέστιο
Τα Sanilac είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο το οποίο απαιτείται για την διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης και εξειδίκευσης, συμβάλει στη φυσιολογική νευροδιαβίβαση και τέλος συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας.
 
Ιώδιο
Το Ιώδιο είναι στοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή των θυρορμονών και για αυτό το λόγο τα Sanilac είναι ενισχυμένα με Ιώδιο. 
 
Σελήνιο
Πρόκειται για ένα ιχνοστοιχείο που είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και την ενίσχυση  του ανοσοποιητικού συστήματος τους. Το σελήνιο αποτελεί συστατικό της GPx (perοxidase glutathione), η οποία προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από οξείδωση. Στα νεογέννητα, το σελήνιο απαντάται στο αίμα τους, σε χαμηλή όμως συγκέντρωση σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Συνεπώς, το Sanilac έχει εμπλουτιστεί με Σελήνιο προκειμένου να υποβοηθήσει τον οργανισμό του βρέφους.
 
L-Καρνιτίνη
Η καρνιτίνη έχει περιληφθεί στη σύνθεση του Sanilac, καθώς είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται κυρίως από τον οργανισμό για να μεταφέρει τα μακράς αλύσου λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων όπου εκεί χρησιμοποιούνται για ενεργειακή διάσπαση. 
 
Ινοσιτόλη
Το Sanilac έχει εμπλουτιστεί με ινοσιτόλη, διότι είναι απαραίτητη για τη σωστή δόμηση των κυτταρικών μεμβρανών και συμβάλλει στη σύνθεση των λιπιδίων. Σημαντικό ρόλο παίζει και στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. 
 
Χολίνη
Η χολίνη είναι θρεπτική ουσία που, ενώ κατατάσσεται στο σύμπλεγμα βιταμινών Β καθώς συνεργάζεται με άλλες βιταμίνες Β (φυλικό οξύ, Β6 & Β12), ωστόσο δεν είναι ουσιαστικά αναγνωρισμένη ως βιταμίνη Β. Θα μπορούσε ορθότερα να χαρακτηριστεί ως ένα απαραίτητο στοιχείο διότι δεν συντίθεται από τον οργανισμό του βρέφους, τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του και έτσι το Sanilac είναι ενισχυμένο με τη συγκεκριμένη ουσία. Η προσφορά της είναι σημαντική στις βιολειτουργίες του οργανισμού, καθώς βοηθά στη σύνθεση των φωσφολιπιδίων που είναι βασικοί δομικοί λίθοι των κυτταρικών μεμβρανών και είναι πρόδρομος ουσία της ακετυλοχολίνης, ουσίας που συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση της μνήμης και άλλων βιολειτουργιών. 
 
Βιταμίνες
Οι βιταμίνες είναι απαραίτητα συστατικά για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού, παίζοντας η κάθε μια διαφορετικό ρόλο:
 
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη σωστή όραση και υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αντικαρκινογόνο δράση. Επίσης, συμμετέχει στον μεταβολισμό του σιδήρου και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη διατήρηση της κατάστασης των βλεννογόνων και του δέρματος. Τέλος, παίζει ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής εξειδίκευσης.
 
Η βιταμίνη D συμβάλλει στη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, τη διατήρηση της κατάστασης των οστών και των δοντιών και τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας των μυών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, συμμετέχει στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης.
 
Η βιταμίνη Ε έχει κυρίως αντιοξειδωτική δράση συμβάλλοντας στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. 
 
Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη διατήρηση της κατάστασης των οστών αλλά και τη φυσιολογική πήξη του αίματος παίζοντας ρόλο στη βιοχημική σύνθεση και ρύθμιση της προθρομβίνης. 
 
Η βιταμίνη C έχει πολλαπλή δράση συμβάλλοντας στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και αυξάνοντας την απορρόφηση του σιδήρου. Επιπλέον, συμμετέχει στον σχηματισμό του κολλαγόνου για τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, των οστών, των χόνδρων, των ούλων, του δέρματος και των δοντιών, ενώ διατηρεί τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού  και του νευρικού συστήματος .
 
Η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) συμβάλλει στην κανονική λειτουργία  του νευρικού συστήματος και  των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας.. 
 
Η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των ερυθρών αιμοσφαιρίων, του μεταβολισμού του σιδήρου και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Μία επιπλέον λειτουργία της είναι η βελτίωση της όρασης, της κατάστασης του δέρματος και των βλεννογόνων, καθώς και η σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τέλος, δρα στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας.
 
Η βιταμίνη Β6 παίζοντας σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών συμβάλλει στη λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας και το  μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του γλυκογόνου. Τέλος, συμμετέχει στη κανονική λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, τη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία και τον σωστό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. 
 
Η βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ έχουν παρεμφερή δράση και η έλλειψή τους προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία. Το φολικό οξύ συμβάλλει στη φυσιολογική σύνθεση των αμινοξέων, στη φυσιολογική  αιμοποίηση, και στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης όπως και  το φολικό οξύ και συμμετέχει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων  και το μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης.
 
Η νιασίνη είναι πολύ σημαντική διότι συμβάλλει στη διατήρηση της κατάστασης των βλεννογόνων και του δέρματος , στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος  και στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας.
 
Το παντοθενικό οξύ αποτελεί συστατικό του ακέτυλο-συνένζυμου Α, συνδέοντας τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών και αμινοξέων. Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας, τη σύνθεση και μεταβολισμό των στεροειδών ορμονών, της βιταμίνης D και ορισμένων νευροδιαβιβαστών, καθώς και στη φυσιολογική νοητική επίδοση.
 
Η βιοτίνη αποτελεί συνένζυμο για έναν σημαντικό αριθμό ενζύμων που εμπλέκονται σε αντιδράσεις καρβοξυλίωσης. Η βιοτίνη συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των μαλλιών και του δέρματος, και στο φυσιολογικό μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών.