Μπαίνουμε σε πρόγραμμα!

Μπαίνουμε σε πρόγραμμα!

Μπορεί η λέξη «πρόγραμμα» να… αγχώνει, όχι όμως τους γονείς που χρειάζεται να βασιστούν σε αυτό, ειδικά όταν ξεκινούν τα σχολεία. Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας επαναφοράς των παιδιών στην καθημερινότητα, γι’ αυτό μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές βασικές συμβουλές και συνήθειες που δεν πρέπει να ξεχνάμε, για σταδιακή ένταξη στο καθημερινό πρόγραμμα.

Η υγιεινή των παιδιών

Υπάρχουν κανόνες υγιεινής που τα παιδιά θα πρέπει να επαναφέρουν, με συνέπεια στην καθημερινότητα τους.

  • Το πλύσιμο των χεριών είναι ένα απ’ τα σημαντικότερα μέτρα προστασίας από ιώσεις. Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, τα παιδιά πρέπει να πλένουν τα χέρια, επιστρέφοντας στο σπίτι, από οποιαδήποτε έξοδο και από το σχολείο, καθώς πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  • Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να είναι συστηματικό και καθημερινό και να επαναλαμβάνεται δύο φορές την ημέρα, για σωστή φροντίδα.

 

Όλοι μαζί στο οικογενειακό τραπέζι

Την περίοδο του καλοκαιριού, το τραπέζι του σπιτιού συνήθως αντικαθίσταται από την ταβέρνα ή την παραλία. Τώρα, είναι ο καιρός για να συγκεντρωθούν μικροί και μεγάλοι ξανά στο οικογενειακό τραπέζι.

  • Το παιδί θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία, με αρμοδιότητες όπως να βάλει στο τραπέζι τα πιάτα ή να βοηθήσει στο σερβίρισμα και στο μάζεμα. Έτσι, θα συμμετέχει ενεργά και θα νοιώσει ότι αναλαμβάνει ευθύνες.
  • Το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει πως την ώρα του φαγητού δεν μπορεί να παίζει ή να φέρνει άλλα αντικείμενα στο τραπέζι ή να βλέπει τηλεόραση. Θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένο στη διαδικασία του φαγητού και να μην αποσπάται η προσοχή του.
  • Το οικογενειακό τραπέζι θέλει επικοινωνία και ευχάριστο κλίμα. Ανταλλάξτε απόψεις, νέα από το σχολείο και οργανώστε τις δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου μαζί!
  • Το παιδί μέσα από αυτή την ομαδική διαδικασία, αναπτύσσει την αίσθηση ασφάλειας, νιώθει ότι ανήκει σε μία ομάδα που μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα και να γίνει αποδεκτό.

 

Επιλέγοντας μαζί τη σωστή σχολική τσάντα

Πάρτε μαζί σας το παιδί στην αγορά της σχολικής τσάντας, ώστε να μπει στη διαδικασία να διαλέξει ένα πολύ σημαντικό αντικείμενο της καθημερινότητάς του. Για την επιλογή της τσάντας, δεν πρέπει να ξεχνάτε τα παρακάτω:

Πάνω από όλα η ασφάλεια

Είναι σημαντικό τα σχολικά είδη να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό πριν την αγορά, να ελέγξετε την χώρα προέλευσης, καθώς και τις προδιαγραφές της σχολικής τσάντας. Επίσης, είναι καλό να αποφύγετε το πλαστικό υλικό και να προτιμήσετε υφασμάτινο ή δερμάτινο.

Διαλέξτε τον τύπο της τσάντας που ταιριάζει στο δικό σας παιδί

Για τα μικρότερης ηλικίας παιδιά, κατάλληλες είναι οι τσάντες πλάτης ή αυτές με τα ροδάκια. Οι τσάντες πλάτης πρέπει να φοριούνται ψηλά, να έχουν επένδυση στην πλάτη και να διαθέτουν μαλακές και φαρδιές τιράντες ώστε να μην επιβαρύνουν τον παιδικό σκελετό. Καλό, επίσης, είναι να κατανέμεται το βάρος της τσάντας, για αυτό προτιμήστε μία με πολλά χωρίσματα και θήκες.

Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας για τη σχολική τσάντα που αναφέρει ότι το βάρος της δεν πρέπει να ξεπερνάει το 10% του σωματικού βάρους του παιδιού. Επειδή συνήθως αυτό δεν τηρείται, μία καλή λύση είναι οι τσάντες με τα ροδάκια.